torsdag 15 september 2011

Emile Couès metod i mental träning - Självsuggestion

Vi lever i ett informationssamhälle med högt tempo, snabba förändringar och många prylar. Vi tvingas att ägna mer och mer uppmärksamhet åt denna yttre värld. Den vardagliga stressen håller vårt kroppsmaskineri på högvarv med gasen i botten och en överdriven spänningsnivå. Att inte snabbt hitta möjligheten att agera mot allt negativt som vi kommer i kontakt med, och som varje dag belastar vårt inre, drar oss till den gräns där stressen blir outhärdlig och risken att bli utbränd är mycket hög. Detta gäller alla oavsett yrke, ålder och kön. När sådana symtom som hjärtklappningar, yrsel, kronisk trötthet etc. har börjat besvära oss då kan vi uppmärksamma att även vårt sociala beteende i samhället, i familjen etc. börjar ta en negativ vändning. Hur kan vi minska stressen och dess negativa verkningar och återuppbygga den inre harmoni som vi är på väg att eller redan har förlorat?
Mental träning är ett kraftfullt redskap som kan påverka oss, vårt liv och våra handlingar på ett positivt sätt så att vi mår och fungerar bättre än tidigare.
Att träna mentalt låter för många som något komplicerat, som bara elitidrottarna kan eller har tid att ägna sig åt. Och detta är sant – hur många av oss kan offra en timma varje dag för mental träning? Eller har råd att ha en egen ”coach”?

Det finns en enkel metod. Den heter självsuggestion eller självupprepning, och den som utvecklade metoden redan i början av detta sekel var den franske läkaren och apotekaren Emile Coué. Metoden har kommit att utgöra grunden till andra metoder, mer moderna och mer komplicerade, men som paradoxalt nog inte är mer effektiva. Mental träning med hjälp av denna metod är enkel och kan göras varje dag, på några minuter. Från början på 1900-talet har  metoden hjälpt människor att ändra på deras psykiska, själsliga och kroppsliga problem. Den berömda formelsatsen "för varje dag och på alla sätt blir jag bättre och bättre" ska upprepas varje dag, på morgon och kväll, 20 ggr, med låg röst (ett band med 20 falska pärlor hjälper som ett mekaniskt räknevertyg)
Även nutidens idrottare eller rehabiliteringcentra använder metoden vilken bekräftar hur enkel, men effektiv den är.
Jag nämner en bok som finns på Kungliga Biblioteket i Stockholm, berömd på 20-talet, "Coué och vårt dagliga liv : en vallfart till kliniken i Nancy" av Vera von Kraemer.
Allt kan sammanfattas med: "Du är vad du tänker"

                                                        Emile Couè

3 kommentarer:

  1. Vad menas med "mekaniskt räknävertyg"...

    SvaraRadera
  2. Man säger den formelsats man valt och man drar en kula (falsk pärla). Så kan man slippa räkna mentalt (var det sjunde eller otånde gången jag sagt tex).

    SvaraRadera
  3. På min hemsida www.glykon.se finns en artikel om ett "räknevertyg" utvecklat av mig i sammarbete med Stiftelsen Folkhälsan i Helsingborg - så kallat "Mentra" kortet

    SvaraRadera